torstai 28. helmikuuta 2013

Prioriteetit pinoon!

Tänään oli vähän ahdistunut olo, joten päätin tehdä osavuosikatsauksen omiin prioriteetteihin. Minulla on ylipäänsäkin välillä todella työteliäs sisäinen Ylikriitikko, jolla on hyvin vahvat näkemykset siitä, miten minun pitäisi elämäni elää. Yleensä nämä näkemykset liittyvät hyvin vahvasti siihen, kuinka ahkera ja kiireinen olen. Työnteon pitäisi mieluusti sisältää verta, hikeä ja kyyneleitä, jotta se kelpaisi, ja tulosten pitäisi olla helposti mitattavissa. Tämä Rakas Ylikrittikko oli vaan taas saanut kahmittua itselleen leijonanosan sisäisestä puheestani, mikä alkoi näkyä ahdistuksena. Koska minulla on kuitenkin toisenlainen näkemys siitä, miten haluan elämäni elää, tein mindmapin omista prioriteeteistani tälle keväälle.

Minä tein listauksen niin, että kysyin itseltäni, mitkä ovat oman elämäni viisi tärkeintä asiaa tällä hetkellä, ja listasin ne paperille. Tämän jälkeen aloin purkaa jokaista aihealuetta konkreettisemmiksi asioiksi, joihin haluan keskittyä, ja yritin samalla miettiä, mitä kaikkea olen jo näihin asioihin keskittyen tehnyt.


1. Opiskelu
Tämän alle listasin omaan yliopisto-opiskeluun liittyvät asiat. Ykkösprioriteettina on muutamien kandista jäljellä olevien pikkujuttujen hoitaminen ja paperien saaminen kasaan. Toisaalta aloitan syventävien opintojen teon nyt keväällä. Tämä on se aihe, josta Rakas Ylikriitikko eniten ärisee, joten asioiden listaaminen oli aika suoraviivaista. Toisaalta helpotti nähdä, että näitä varten on jo paljon tehtynä, ja pikkuhiljaa asiat edistyvät.

2. Luovuus
Tähän kohtaan pääsivät omat luovat projektit. Blogi on niistä tällä hetkellä ykkösjuttu, ja lisäksi haluaisin varata aikaa omille käsityö/askarteluprojekteille. Blogin kirjoittamisen suhteen isoin kynnys eli aloittaminen on jo ylitetty - nyt pitäisi vaan jatkaa kirjoittamista ja suunnittelua.

3. Oma kasvu
Tämän alle tulevat oman psyykkisen puolen vahvistamiseen ja hoitamiseen liittyvät asiat. Yritän koko ajan kehittää omaa itsetuntemustani lukemalla, tarkkailemalla ja keskustelemalla asioista muiden kanssa. Erityisesti haluaisin keskittyä omiin vahvuuksiin, joista jo bloggasin täällä. Lisäksi varaan aikaa omiin kipukohtiin ja niiden työstämiseen sitä mukaan, kun niitä nousee esille.

4. Itsestä huolehtiminen
Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on ollut jo pitkään tapetilla, mutta kaipaa vähän lisää viilausta. Osasin varata tälle todella hyvin aikaa jenkeissä, mutta nyt vuoden ensimmäisten kahden kuukauden aikana paljon on päässyt unohtumaan. Erityisesti haluaisin yrittää viimein saada järjestettyä itselleni toimivat aamu- ja iltarutiinit, jotka ravitsisivat sielua. Keskeisiksi asioiksi listasin liikunnan, meditoinnin, syömisen, unen ja hymyilyn :)

5. Perhe
Miehen ja kissojen muodostaman perheen ei kyllä pitäisi olla listan hännillä, niin tärkeä asia se on. Yksi tämän osa-alueen tärkeä prioriteetti on miehen tukeminen työnhaun ja sen aiheuttaman stressin kanssa. Miehen valmistuminen on iso elämänmuutos meille molemmille, ja siksi sen sulatteluun on hyvä varata aikaa ja ajatuksia. Lisäksi haluaisin muistaa varata aikaa kissoille. Olen saanut muutettua satunnaiset leikkihetket aiempaa tiheämmiksi, mutta jotain muutakin kivaa haluaisin tyttöjen kanssa keksiä. Lisäksi listalla on parisuhde ja meidän toinen aviovuotemme, joka on saatu jo hyvään alkuun. Viime vuonna teimme yhdessä vaikka mitä siistiä, kävimme asumassa ja matkustelemassa koko perheen voimin rapakon takana, voitimme pelkoja ja aloitimme yhteisen harrastuksen. Olisi ihana ajatella, että tästä toisen vuoden loppupuoliskosta tulisi vähintään yhtä badass kuin sen alustakin!

Tällaisten listojen tekemisen hieno puoli on se, että ne samaan aikaa luovat järjestystä ja toivoa tulevaan sekä muistuttavat siitä, mitä kaikkea hienoa on tullut tehtyä. Oman elämän merkityksellisimmät asiat unohtuvat ihan liian helposti, ja siksi niistä on hyvä itseä muistutella. Varsinkin jos kokee kovasti suorituspaineita ja elämä ahdistaa, tätä kannattaa kokeilla. Minua ainakin helpotti taas huomata, että koko elämä ei ole siitä yhdestä asiasta kiinni.

1 kommentti: